« Etusivulle / Back to front page

KUTSU SANGEN OY:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN

Sangen Oy:n hallitus kutsuu varsinaisen yhtiökokouksen koolle.

Kokouksessa käsitellään varsinaiselle yhtiökokoukselle osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen nojalla kuuluvat asiat, sekä yhtiöjärjestyksen muuttamista siten, että jatkossa yhtiökokouskutsuja ei lähetetä, vaan kokouskutsu julkaistaan yhtiön verkkosivuilla sekä paikallisesti julkaistavassa sanomalehdessä.

Varsinainen yhtiökokous pidetään 30.6.2017 kello 10 Oulun yliopiston salissa L5 (Pentti Kaiteran katu 1, Linnanmaa, Oulu). Kokoukseen osallistuvia osakkeenomistajia pyydetään saapumaan paikalle hyvissä ajoin ennen kokouksen alkua rekisteröitymistä varten.

Yhtiökokoukseen liittyvät asiakirjat PDF-muodossa:

Sangen Oy mukana Kasvu Openin kovatasoisessa finaalissa

Kasvuhakuisimpien suomalaisten yritysten parhaimmisto on valittu, ja finaalissa nähdään myös Sangen Oy tytäryhtiönsä Tornion Panimon kanssa.

Sangen osallistui Kasvu Openin Pohjois-Pohjanmaan ohjelmaan ja nousi valtakunnallisen tuomariston valitsemana ehdokkaana finaaliin. ”Sangenin valinta maamme vahvimpien kasvuyritysten joukkoon vahvistaa uskoa liikeideaamme. Asiantuntijat näkivät kasvupotentiaalimme ja yrityksemme liiketoimintapotentiaalin”, kiittelee Sangenin hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Viime vuonna perustetun Sangen Oy:n omistaman tytäryhtiön, Tornion Panimon tuotanto on käynnistynyt ja kapasiteetin kasvattamiseen on investoitu jo 1,5 miljoonaa euroa.

”Olemme mielenkiintoisten asioiden äärellä. Sangenin joukkorahoitus löi ennätyksiä jopa pohjoismaisella tasolla, ja panimon tuotantokapasiteettia kasvatetaan parhaillaan. Tämänhetkinen laajennus tehtaalla on elintarviketeollisuuden suurimpia Pohjois-Suomessa. Aidolle pohjoisen oluelle on ollut selvästi tilaus”, toteaa Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvun sparrauskilpailu, joka huipentuu 26.-27.10. Jyväskylässä.

Lisätiedot:

Jami Teirikari, markkinointijohtaja

Sangen Oy / Tornion Panimo Oy

040-9030645 / jami.teirikari@sangen.fi
kasvu_open_2016

Sangen Oy käynnisti kansainvälisen kehitystyön ekologisen juomatölkin markkinoille saattamiseksi

Sangen Oy on aloittanut tutkimus- ja tuotekehityshankkeen ekologisen tölkkimerkintämenetelmän saattamiseksi kansainvälisille markkinoille. Cajo Technologies Oy:n patentoitua laserteknologiaa hyödyntävä uusi innovaatio tulee tarjoamaan räätälöityjä tölkkietikettejä ilman maaleja ja lakkoja. Hankkeen vastaavan johtajan TkT Sanna Taskilan mukaan juuri kemikaalien ja väriaineiden poisjääminen tuotannosta on herättänyt kiinnostusta ekologista laserteknologiaa kohtaan. Tuotteiden tilaus tulee olemaan mahdollista pilvipalvelun kautta ja myös pienten myyntierien tilaus tulee kannattavaksi uuden teknologian myötä.

– ECOLABEL-nimellä kulkeva innovaatio on kansainvälisen liiketoiminnan kehityshanke, jolla tavoittelemme merkittävää muutosta olut- ja virvoitusjuomien pakkausteollisuuteen kv-markkinoilla, visioi Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas. ECOLABEL-hanke toteutetaan Tekesin Tempo-rahoituksella.

– Hankkeen aikana pilotoidaan pilvipohjaista palvelua ja etsitään ensimmäisiä asiakkaita kansainvälisiltä markkinoilta. Mielenkiintoa on jo ollut innovaatiota kohtaan. Tölkki on olut- ja virvoitusjuomateollisuudessa vallitseva pakkausmuoto ja maailmalla tölkkien valmistus on noin 300 miljardin euron markkina vuositasolla, kertoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Lisätietoa:

TkT Sanna Taskila / Sangen Oy

+358 400 871294 / sanna.taskila@sangen.fi

Tornion Panimo investoi tuotantolaitoksen laajennukseen

Perjantaina 16.9.2016 käynnistetty Tornion Panimo Oy laajentaa saman tien. Yhtiö on remontoinut Lapin Kullan vanhasta tehdasrakennuksesta toiminnalleen sopivat tuotantotilat ja investoi täysin automatisoituun panimolaitteistoon. Laajennushanke on elintarvikealalla Pohjois-Suomen suurimpia.

Alkoholituotteiden valmistaja Tornion Panimo Oy investoi 1,5 miljoonaa euroa Torniossa sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Investointi sisältää modernin ja täysin automatisoidun oluen tuotantolinjan. Laitteiston toimittaa tsekkiläinen Destila, joka on panimoteollisuuden tunnetuimpia laitevalmistajia. Yhteistyöstä tekee poikkeuksellisen se, että panimon laitteistoissa käytettävät teräkset on valmistettu Outokummun, maailman johtavan ruostumattoman teräksen valmistajan, tehtaalla Torniossa. Outokummun ja Tornion Panimon paikallinen yhteistyö on jo koeponnistettu laitteistomodernisoinneissa ja edistyksellisten kegien, eli oluttynnyrien muodossa.

“On hienoa, kun kaksi perinteistä ja samalla modernia teollisuuden alaa yhdistävät erikoisosaamisensa toimivaksi kokonaisuudeksi. Ruostumatonta terästä voidaan pitää jopa Outokummun synonyyminä – ruostumaton teräshän keksittiin nykyisessä Outokummussa yli 100 vuotta sitten. Alueellinen yhteistyö Tornion Panimon kanssa oli alusta asti erittäin luontevaa ja mahdollisti parhaan materiaalikokonaisuuden valinnan paikallisen oluen valmistuksen ympärille”, kertoo Outokummun tuotepäällikkö Juha Kela.

Uuden tuotantolaitoksen asennukset alkavat maaliskuussa 2017 ja sen käyttöönotto tapahtuu toukokuussa. “Tornion Panimon suositun tsekkityylisen pils-oluen reseptiikasta vastannut panimomestari David Máša vastaa uuden tuotantolinjan ensimmäisten oluiden valmistuksesta ja laadusta. Destilan ja Mášan yhteistyö maailman nykyaikaisimpien panimoiden takana vakuutti Tornion Panimon johdon ja osakkaat”, kertoo Tornion Panimon emoyhtiön Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Uuden tuotantolinjan myötä tehtaan tuotantokapasiteetti kasvaa lähes 2,5 miljoonaan litraan vuodessa. Uudistuksen yhteydessä Saariselällä sijainnut väkevien juomien valmistus siirtyy Tornioon. “Tämä on erittäin merkittävä investointi Tornion alueelle. Tuotantokapasiteetin kasvun myötä työvoimaa tarvitaan lisää”, toteaa Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Tornion Panimolle siirtyi alkuvuodesta 2016 Sangen Oy:n tekemässä yrityskaupassa OPR Polarmallas Oy:n koko osakekanta tuotantoineen ja tuotemerkkeineen.

Tornion panimo muistetaan parhaiten Lapin Kullan ajoistaan, mutta sen historia on paljon pidempi. Omistussuhteet ovat muuttuneet useaan kertaan ja sota katkaisi oluen tuotannon. Onpa Torneå Bryggeri Aktiebolaget -nimellä perustettu panimo kokenut konkurssinkin taipaleensa alkuvaiheilla. “Tuotannon katkoksista ja vuonna 2010 alkaneesta kylmästä kaudesta huolimatta panimoa pidetään edelleen Lapin alueen vanhimpana teollisuuslaitoksena. Panimon uudelleenkäynnistämisen päivää on ehdotettu jopa paikalliseksi liputuspäiväksi”, kertoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Lisätietoa: Jami Teirikari / markkinointijohtaja / Sangen Oy
040-9030645
jami.teirikari@sangen.fi

Uusia nimityksiä Sangen Oy:n ja Tornion Panimo Oy:n johtoon

Alkoholi- ja panimoteollisuuden tulokas Sangen Oy ja Sangenin tytäryhtiönä toimiva Tornion Panimo Oy ovat rekrytoineet osaamista. Sangen Oy:n markkinointijohtajana on aloittanut 1.6.2016 Jami Teirikari (46). Tornion Panimon johtajana aloittaa 1.8.2016 Kaj Kostiander (41).

Sangen Oy:n perustajaosakas Teirikari on kutsuttu vastaamaan Sangenin ja Tornion Panimon mainonnasta, markkinoinnista ja viestinnästä. Teirikari tunnetaan mainonnan ja liikkuvan kuvan kansainvälisesti palkittuna tekijänä.

– Sangen on noussut puolentoista vuoden startup-vaiheen aikana media- ja somenäkyvyydessä vanhojen toimijoiden rinnalle tai ohi. Yritykselle muodostui positiivinen ongelma. Brändi nousi nopeasti kiinnostavaksi, mutta tuotantoa ei saatu käyntiin yhtä nopeasti. Oven takana on odotellut toinen toistaan hienompia jakelijoita ja sopimusyhteistyökumppaneita, kertoo Teirikari. – Olen ollut yhtiön toiminnassa mukana alusta lähtien, mutta tuotannon ja viennin käynnistyttyä tehtävä kysyy täysipäiväistä sitoutumista, Teirikari toteaa.

Tornion Panimon johtajana aloittavalla Kaj Kostianderilla on vahva osaaminen innovaatio- ja kehittämistehtävistä sekä kansainvälisten projektien suunnittelusta ja johtamisesta. Kostiander siirtyy Tornion Panimoon Arctic Property Oy:stä, jossa hän on vastannut entisen Lapin Kullan panimoalueen liiketoimintojen kehittämisestä.

– Minulle on ollut kunnia-asia olla palauttamassa panimoa Tornioon historialliselle paikalleen. Olen todella iloinen, että Sangen haluaa valjastaa osaamiseni ja kokemukseni Tornion Panimon uuteen tulemiseen, toteaa Kostiander.

– Ensimmäisenä kriteerinä on, että henkilöstöllä pitää olla sisäistä paloa ja intohimoa omaan tekemiseen. Uskomme, että olemme onnistuneet siinä täydellisesti, kiteyttää Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

13442512_10154147303643820_8730009111935493072_o

Kuvassa vasemmalta: Ex-Mallasjuoma Oy:n olutmestari Heikki Saviharju, Sangen Oy:n perustajaosakkaat Jami Teirikari, Jaakko Pellinen, Sami Heikkilä, Ville Törmänen, Mikko Ahokas, Outi Forstén sekä Panimon aluetta hallinnoivan Arctic Property Oy:n omistaja ja Tornion Panimon osakas Veli-Matti Mykkälä sekä Tornion Panimon osakas Kaj Kostiander.

Lisätiedot:

Mikko Ahokas
Hallituksen puheenjohtaja, Sangen Oy
Mobile: +358 40 502 5249
E-mail: mikko.ahokas@sangen.fi

Tiedote osakeannin jatkamisesta 30.5.2016

Sangen Oy:n hallitus on päättänyt jatkaa meneillään olevaa osakeantia 24.6.2016 asti. Muilta osin annin ehtoja ei muuteta.

Osakeantia jatketaan osakkeiden saaman suosion takia, johon varmasti yhtenä vaikuttavana tekijänä on ollut lakiesitys alkoholilainsäädännön muuttamiseksi, mikä osaltaan helpottaa ja parantaa pienpanimoliiketoiminnan edellytyksiä tulevaisuudessa. Yhtiöllä on vielä kesken sijoitusneuvottelut muutamasta merkittävästä sijoituksesta, jotka pyritään saamaan päätökseen 24.6.2016 mennessä. Sangenin ensimmäisiä tuotteita saadaan ennakkomarkkinointiin kesäkuun alussa valikoituihin baareihin ja pubeihin, ja näin mahdollisilla sijoittajilla on mahdollisuus tutustua yhtiön tuotteisiin vielä osakeannin aikana.

Osakeannissa saatavat varat käytetään antiesitteessä esitetyllä tavalla. Annin onnistuminen mahdollistaa jopa suunniteltua suuremman kapasiteetin rakentamisen.

Sangen Oy:n hallitus kiittää kaikkia osakeantiin jo osallistuneita.

Sangen tuo uusia makuja ja modernisoi perinteistä oluen valmistustekniikkaa

Entsyymit, eliöiden omat katalyytit, ovat hyödyllisiä monissa sovelluksissa. Entsyymien avulla pestään puhtaampaa pyykkiä ja tehdään lääkeaineita, sekä lukemattomia muita arkipäiväisiä tuotteita. Myös ison mittakaavan panimoteollisuus käyttää entsyymejä paljonkin eri prosessivaiheissa, mutta käsityöläisoluiden valmistuksessa niiden suhteen on pidetty matalaa profiilia. On kuitenkin päivänselvää, että myös niiden valmistuksessa voitaisiin hyödyntää esim. gluteiinia pilkkovia tai proteiinijäämiä poistavia entsyymejä – ja toimia silti luonnonmukaisesti hyvän artesaaniperinteen hengessä.

TkT Sanna Taskilan ja Sangen Oy:n ennakkoluulottoman T&K-tiimin ajatuksissa siintää laaja kirjo mahdollisuuksia yhdistää perinteinen oluen valmistus moderniin entsyymitekniikkaan! Entsyymien käytön tyypilliset esimerkit oluen valmistuksessa ovat mallastusvaiheen korvaaminen, gluteenin poisto ja oluen kaloripitoisuuden lasku. Näiden lisäksi on kuitenkin olemassa lukuisia muita kiinnostavia käyttökohteita.

Mitä tuumaatte painonhallintaoluesta, jonka nauttiminen paitsi virkistää helteisenä kesäpäivänä, tuo myös kylläisyyden tunteen ja auttaa sillä ratkaisevalla hetkellä jättämään kolmannen grillimakkaran syömättä? Entä maistuisiko paljon ihoystävällisiä antioksidantteja ja terveysvaikutteisia kuituja sisältävä kotimainen marjaolut? ”Nämä ja muut valikoidut esimerkit tulevat olemaan tiimimme työn alla tulevien kuukausien aikana”, kertoo Taskila. ”Lisäksi entsyymejä tullaan hyödyntämään panimon sivuvirtojen käsittelyssä niin, että toimintamme tulee jättämään minimaalisen hiilijalanjäljen”.

Loppujen lopuksi, entsyymit ovat samojen mikrobien tuotteita, joita on käytetty sekä oluen, että monien muiden elintarvikkeiden tuotannossa vuosituhansien ajan. Mitä enemmän mikrobeista tiedetään, sen paremmin niitä voidaan hyödyntää myös panimoalalla. Suomessa on pitkät perinteen sekä teollisten entsyymien kehitystyön että käytön suhteen, ja osaamista löytyy kiitettävästi. ”Tässä lienee yksi sellainen paljon puhuttu markkinarako, jonka olemme Sangenilla haistaneet ja johon tullaan takomaan niin kauan kuin rauta on kuumaa, vai pitäisikö sanoa pöntössä pöhisee”, lopettaa Taskila hymyillen.

Sangen Oy yhteistyöhön Restel-ketjun kanssa

Alkoholijuomien valmistukseen erikoistunut Sangen Oy ja Restel-ketju ovat tehneet aiesopimuksen Tornion Panimon ja Sangenin tuotteiden myymiseksi ja markkinoimiseksi. Toiminta on tarkoitus aloittaa Restelin Pohjois-Suomessa sijaitsevissa ravintoloissa ja hotelleissa. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on laajentaa yhteistyö kattamaan koko Restel-ketjua.

“Pienpanimoteollisuus on nyt kovassa nousussa ja kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut pienpanimoita suosivaan suuntaan. Yhteistyö tuo paljon mahdollisuuksia ja haluamme ehdottomasti, että Sangenin ja Tornion Panimon tuotteet ovat valikoimissamme ensimmäisten joukossa”, kertoo Restel-ketjun aluepäällikkö Markus Nordberg

“Näemme Sangenissa valtavan potentiaalin ja yhteistyösopimuksella haluamme varmistaa kaivatun pohjoisen oluen paluun markkinoille”, Nordberg lisää.

“Tämä on todella iso asia Sangenille ja Tornion Panimolle. Sopimus avaa meille upeat myyntikanavat ja mahdollistaa logistiikan optimoimisen kustannustehokkaasti”, kertoo Sangenin myynnistä ja PR:stä vastaava Outi Forstén.

“Sangen pitää huolen siitä, että uutuustuotteet tulevat näkymään ja kuulumaan tuotelanseerauksien yhteydessä”, hehkuttaa Forstén.

Sangen Oy:lla on parhaillaan käynnissä osakeanti Tornion Panimon tuotannon käynnistämiseksi Lapin Kullan entisiin tiloihin.

Lisätiedot:

Mikko Ahokas
Hallituksen puheenjohtaja, Sangen Oy
Mobile: +358 40 502 5249
E-mail: mikko.ahokas@sangen.fi

Markus Nordberg
Aluepäällikkö, Juomaravintolat Pohjois-Suomi, Restel Oy
Mobile: +358 400 926 354
E-mail: markus.nordberg@restel.fi

Tornion Panimolle 10 vuoden vuokrasopimus

Tammikuussa esisopimuksen solmineet Sangen Oy ja panimoalueen omistava Arctic Property Oy ovat allekirjoittaneet 10 vuoden vuokrasopimuksen 1000 m2 vuokraamisesta entisistä Lapin Kullan tiloista Tornion keskustassa.

Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtajan Mikko Ahokkaan mukaan pitkä vuokrasopimus mahdollistaa panimotoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen. Vuokrasopimus sisältää myös optioita laajennuksiin. ”Kaiken kaikkiaan panimolle varatut tilat mahdollistavat kapasiteetin kasvattamisen aina 10 miljoonaan litraan saakka”, Ahokas kaavailee.
Panimon tiloja on jo alettu kunnostaa nopealla aikataululla. Tavoitteena on saada tuotantolaitteisto toimintakuntoon vielä kesän aikana. ”Tuotannon aloittamisen tiellä on vielä jonkin verran byrokratiaa, mutta olemme luottavaisia, että saamme tuotannon pian käyntiin”, Ahokas vakuuttaa.

Panimotoiminta alkoi Tornionjoen rannalla jo vuonna 1873, joten olutperinteen jatkamisella samalla paikalla on myös kulttuurihistoriallista arvoa. Entinen panimoalue on valtava kokonaisuus, josta Arctic Property Oy rakentaa Elämystehdas Lappari-nimeä kantavaa monitoimikeskusta. ”Kesästä alkaen Lappari tarjoaa aktiviteetteja, tapahtumia ja elämyksiä kaikenikäisille. Panimo täydentää kokonaisuutta erinomaisesti”, Arctic Property Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Mykkälä iloitsee.

Sangen Oy:lla on käynnissä osakeanti Tornion Panimon perustamiseksi.

Lisätietoja:
Mikko Ahokas, Sangen Oy, 040 502 5249
Kaj Kostiander, Arctic Property Oy, 0400 419 902

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Sangen Oy yhteistyöhön – Tölkkien etiketöinti ilman lakkoja ja väriaineita voi mullistaa koko teollisuutta

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Tornion Panimoa varten osakeannin avannut Sangen Oy ovat aloittaneet yhteistyön. ”Näemme kumppanuudessa paljon mahdollisuuksia. Olemme testanneet teknologiaamme Sangen Oy:n toimittamiin tölkkeihin ja tulokset ovat hämmästyttävän hyviä”, kertoo Cajon perustaja, toimitusjohtaja Niko Karsikas.

Laserilla voidaan merkitä ja kuvioida myös terästä, puuta, lasia ja muovia. ”Nämä kaikki mahdollisuuden kiinnostavat meitä”, kertoo Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Teknologia tuo rajattomia mahdollisuuksia sopimusvalmistukseen.

Yritysten tavoitteena on suunnitella ja pilotoida teknologiaa tölkityslinjaston yhtenä osana. Projekti tähtää energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristömyönteisempään teknologiaan. Projektiin tullaan hakemaan rahoitusapua mm. Tekesiltä. Prosessin tulosten toimivuus voidaan osoittaa vain tarpeeksi suuressa mittakaavassa ja todellisessa ympäristössä.

”Kustannuksiltaan tekniikka on jopa olemassa olevia teknologioita edullisempi. Vaikka tarkempia laskelmia ei ole tehty, niin on selvää, että jos lakat ja liuottimet voitaisiin poistaa jo tuotantovaiheesta, teknologia olisi ylivertainen ja ekologisesti paras vaihtoehto”, täsmentää Ahokas.

Yhteistyö kahden pienen ja kasvuhaluisen yrityksen kanssa on äärettömän mielenkiintoista. ”Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia räätälöityihin pieniin asiakaskohtaisiin tuote-eriin”, kertoo Sangen Oy:n markkinoinnista ja mainonnasta vastaava, Jami Teirikari.

”Kustannustehokkuuden ja ekologisuustekijöiden lisäksi teknologiamme on prosessinopeudenkin puolesta erittäin kilpailukykyinen verrattuna nykyisin käytössä oleviin menetelmiin. Lisäksi laserkuviointi mahdollistaa aivan uuden totutusta poikkeavan tyylisuunnan tölkkien visualisointiin”, täsmentää Karsikas

Suomessa tölkki on nykyään vallitseva pakkausmuoto. Maailmalla tölkkienvalmistus on lähes 300 miljardin euron markkina. Tölkinvalmistusta on pidetty vain suurten volyymien markkinana ja minimitoimituserä on noin 300 000 tölkkiä. Uusi laserkuviointiteknologia antaisi pienemmille tuotantomäärille uusia mahdollisuuksia myös tölkkipakkaukseen.

Lisätietoja:

Sangen Oy
Mikko Ahokas, Hallituksen puheenjohtaja
Mobile: +358 40 502 5249
E-mail: mikko.ahokas@sangen.fi

Cajo Technologies Oy
Niko Karsikas, toimitusjohtaja
+358 50 517 6906
niko.karsikas@cajo.fi
www.cajo.fi

Sangen 1

« Etusivulle / Back to front page