Sangen tuo uusia makuja ja modernisoi perinteistä oluen valmistustekniikkaa

Entsyymit, eliöiden omat katalyytit, ovat hyödyllisiä monissa sovelluksissa. Entsyymien avulla pestään puhtaampaa pyykkiä ja tehdään lääkeaineita, sekä lukemattomia muita arkipäiväisiä tuotteita. Myös ison mittakaavan panimoteollisuus käyttää entsyymejä paljonkin eri prosessivaiheissa, mutta käsityöläisoluiden valmistuksessa niiden suhteen on pidetty matalaa profiilia. On kuitenkin päivänselvää, että myös niiden valmistuksessa voitaisiin hyödyntää esim. gluteiinia pilkkovia tai proteiinijäämiä poistavia entsyymejä – ja toimia silti luonnonmukaisesti hyvän artesaaniperinteen hengessä.

TkT Sanna Taskilan ja Sangen Oy:n ennakkoluulottoman T&K-tiimin ajatuksissa siintää laaja kirjo mahdollisuuksia yhdistää perinteinen oluen valmistus moderniin entsyymitekniikkaan! Entsyymien käytön tyypilliset esimerkit oluen valmistuksessa ovat mallastusvaiheen korvaaminen, gluteenin poisto ja oluen kaloripitoisuuden lasku. Näiden lisäksi on kuitenkin olemassa lukuisia muita kiinnostavia käyttökohteita.

Mitä tuumaatte painonhallintaoluesta, jonka nauttiminen paitsi virkistää helteisenä kesäpäivänä, tuo myös kylläisyyden tunteen ja auttaa sillä ratkaisevalla hetkellä jättämään kolmannen grillimakkaran syömättä? Entä maistuisiko paljon ihoystävällisiä antioksidantteja ja terveysvaikutteisia kuituja sisältävä kotimainen marjaolut? ”Nämä ja muut valikoidut esimerkit tulevat olemaan tiimimme työn alla tulevien kuukausien aikana”, kertoo Taskila. ”Lisäksi entsyymejä tullaan hyödyntämään panimon sivuvirtojen käsittelyssä niin, että toimintamme tulee jättämään minimaalisen hiilijalanjäljen”.

Loppujen lopuksi, entsyymit ovat samojen mikrobien tuotteita, joita on käytetty sekä oluen, että monien muiden elintarvikkeiden tuotannossa vuosituhansien ajan. Mitä enemmän mikrobeista tiedetään, sen paremmin niitä voidaan hyödyntää myös panimoalalla. Suomessa on pitkät perinteen sekä teollisten entsyymien kehitystyön että käytön suhteen, ja osaamista löytyy kiitettävästi. ”Tässä lienee yksi sellainen paljon puhuttu markkinarako, jonka olemme Sangenilla haistaneet ja johon tullaan takomaan niin kauan kuin rauta on kuumaa, vai pitäisikö sanoa pöntössä pöhisee”, lopettaa Taskila hymyillen.